top of page

Artros, spinal stenos och diskbråck, hur illa är det egentligen?

Skribentens bild: invictamalmoinvictamalmo

Många av mina patienter lider eller går runt med en eller flera av dessa exempel på diagnoser. Ibland uppkom skadan för 10 år sedan, men ger fortfarande problem för patienten. Ibland är skadan akut, som ett diskbråck om du lyfter något eller lägger dig fel. Ibland behöver inte ortopediska skador medföra problem, vissa går omkring med olika "fel" i rörelseorganen utan någon som helst aning om det.


Det är väldigt få skador och diagnoser där operation är sista utvägen. Det beror på ålder, förutsättningar, vardagsliv och motivation. Allt spelar in när man avgör en behandling.


Är man 60+, och har ett diskbråck eller annan skada, vill man kanske inte gärna lägga sig under kniven med tanke på riskerna det medför. Vad kan man annars göra? Mycket.


Får du tag på en duktig behandlare som förstår orsak och samband kan du komma långt med det. Ibland kan man lindra smärtan eller annan problematik, ibland försvinner det helt.

Det blir i princip aldrig sämre. Det är väl egentligen det största skillnaden. Med operation finns det alltid en risk att det hela faktiskt blir sämre eller att du får andra problem på grund av operationen. Du kan till och med dö under narkosen.

Med träning och annan behandling får du långsiktiga trygga resultat som inte medför samma risk, så länge din behandlare kan sin sak.


Googlar man på dessa diagnoser jag nämnde i rubriken så är dagens forskning väldigt tydlig: Träning är idag den främsta behandlingen som leder till bäst resultat, de allra flesta av gångerna. Som sagt, det beror på många olika faktorer.

Artros, spinal stenos och andra skador och diagnoser är inte någon dödsdom. Det är inte över. Du behöver inte säga "jag kan inte göra det för jag har artros" och sedan tvärt bara sluta, för du kan, om du tränar för det. Du kan hitta egna tekniker, eller träna upp muskler som utför just denna rörelsen, för att stötta din svaga led. Det handlar om vilja, kunskap, motivation och engagemang.


Tycker du att det börjar bli tjatigt att höra det hela tiden? Att du ska träna för att bli bättre? Tycker du att du har försökt och att du har gått till olika behandlare under många år? Inget funkar?


Fråga dig själv: Hur ofta har jag träffat min behandlare? Har dom fått chansen att lära känna mig och mina problem?

Har jag gjort sporadiska besök och sedan slarvat med min träning? Har jag tränat och utfört mitt program rutinmässigt varje vecka under längre tid? Läser du om träning och behandling i tidningen eller sociala medier? Vad har du missat? Vad gör du eller gör du inte?


Var ärlig med dig själv. Det förtjänar du och framförallt din kropp.


Oavsett vad man tycker om vården idag, så är det ditt eget ansvar att vara hälsosam och frisk.

(jag pratar givetvis inte om cancer och endometrios osv, jag pratar om skador som man faktiskt kan lindra eller behandla.)


Din hälsa, ditt ansvar.



 
 
 

Senaste inlägg

Visa alla

Maskiner eller fria vikter?

Vad ska man träna? Ska man satsa på fria vikter eller maskiner? Det enkla svaret är att man alltid ska sträva efter en god variation som...

Comments


bottom of page